Truskawkowy zawrót głowy

W poprzednią niedzielę nie było wpisu kucharskiego. Obiecywałam sałatkę z truskawek i szpinaku – mimo truskawkowego długoweekendowego szaleństwa do sałatki nie doszło. Nie popełniłam, bo nie było czasu. Niemniej jednak był truskawkowy zawrót głowy i w związku z tym garść świeżych truskawkowych przepisów. Truskawki kocham najbardziej ze wszystkich owoców świata. Za truskawki kocham też czerwiec.

truskawkowy zawrót głowy

1. NAJPROSTSZE NA ŚWIECIE CIASTO TRUSKAWKOWE

Składniki:

4 jajka

1 1/2 szklanki mąki pszennej

1/2 szklanki oleju

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 szklanka cukru

truskawki wg uznania

cukier puder do posypania

Wykonanie:

Włącz piekarnik na 180 stopni. Do miski (wysokiej) włóż wszystkie składniki (oprócz truskawek i cukru pudru). Zmiksuj na jednolitą masę. Przełóż do formy (jeśli używasz formy innej niż silikonowa nasmaruj ją olejem i wysyp np. bułką tartą lub kaszą manną, a jeśli wolisz wyłóż papierem do pieczenia – polecam papier dwustronnie silikonowany – oszczędza czas na zastanawianie się, którą stroną w kierunku ciasta). Na wylane ciasto połóż truskawki. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 45-55 minut (do suchego patyczka). Ostudzone ciasto posyp cukrem pudrem.

2. KOKTAJL Z TRUSKAWEK I BANANÓW

Składniki:

ok. 12-15 truskawek

1 dojrzały banan

ZIMNE mleko / jogurt naturalny / kefir (co lubisz)

Wykonanie:

Wszystkie składniki umieść w kielichu blendera i zmiksuj. Podawaj od razu w wysokiej szklance ze słomką.

3. OWSIANKA Z TRUSKAWKAMI

Składniki:

4 łyżki płatków owsianych błyskawicznych

gorąca woda

mleko

kilka świeżych truskawek

(opcjonalnie banan)

Wykonanie:

W miseczce zalej płatki gorącą wodą i odstaw na kilka minut. W tym czasie pokrój truskawki (i banana). Jesli lubisz owsiankę na ciepło to podgrzej mleko. Dopełnij miseczkę mlekiem. Na wierzch połóż owoce.

4. TRUSKAWKOWE MUFFINY

Składniki:

przepis na 24 szt.

1/2 kostki masła / margaryny

2 szklanki mąki pszennej

3/4 szklanki cukru

1 opakowanie cukru wanilinowego

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 szklanka mleka

1 łyżka rumu lub aromatu (opcjonalnie – ja używam aromat śmietankowy)

1 jajko

Wykonanie:

Rozpuścić masło / margarynę na wolnym ogniu i ostudź. Włącz piekarnik na 200 stopni. Wyłóż foremki na muffinki papierem do pieczenia (nie polecam gotowych papilotek). Do wysokiej miski wsyp i wlej wszystkie składniki oprócz tłuszczu i wymieszaj. Pod koniec, ciągle mieszając, lekkim strumykiem dodawaj tłuszcz. Gdy ciasto jest gotowe wlewaj do foremek wyłożonych papierem do pieczenia (polecam papier dwustronnie silikonowany – oszczędza czas na zastanawianie się, którą stroną w kierunku ciasta). Na wierzchu lekko wciśnij 1-2 truskawki. Piecz przez 25-30 minut (do suchego patyczka).

5. SAŁATKA Z RUKOLI I TRUSKAWEK (MIĘTOWA) – 2 PORCJE

Składniki:

6 dużych truskawek

2 garście rukoli

1/2 kostki sera feta

6 czarnych oliwek

1 łyżka posiekanego szczypiorku

2 łyżki posiekanej mięty

świeżo mielony czarny pieprz

na dressing:

1 łyżka soku z cytryny

4 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka miodu

1/2 – 1 ząbek czosnku

szczypta soli morskiej

świeżo mielony czarny pieprz

1 łyżka posiekanej mięty

Wykonanie:

Przygotować dressing (musi się „przegryźć”): czosnek posiekać, przełożyć do moździerza i utrzeć z solą i miodem, w dalszej kolejności dodać sok z cytryny a na końcu oliwę – dokładnie wymieszać. Połączyć ze świeżą miętą.

Rukolę umyć, osuszyć, ułożyć na półmisku. Truskawki umyć, osuszyć, pozbawić szypułek i ułożyć wokół rukoli. Oliwki przeciąć na pół i posypać sałatkę. Ser feta pokroić w kostkę i obtoczyć je w świeżo zmielonym czarnym pieprzu oraz mięcie. Delikatnie ułożyć na sałatce przed podaniem. Posypać szczypiorkiem. Dressing można podawać osobno, aby każdy samodzielnie dodawał wg uznania.

Dobra rada do sałat z sosem winegret: zawsze podaję sos w osobnym dzbanuszku – każdy polewa sobie na swoim talerzyku. Zapobiega to zmiękczaniu liści sałaty i ziół w świeżych sałatkach.

6. SAŁATKA ZE SZPINAKU, TRUSKAWEK, MOZZARELLI Z ORZECHAMI WŁOSKIMI PODAWANA Z GRZANKAMI Z KROMEK BAGIETKI – 2 PORCJE

Składniki:

2 garści szpinaku (lub więcej)

1 kulka mozzarelli

1/4 kg truskawek

1/2 szklanki orzechów włoskich – łuskanych

2 łyżeczki cukru

1-2 łyżki śmietany kremówki 30%

sól, świeżo mielony pieprz (do smaku)

dressing:

180 g truskawek pokrojonych w kawałki

1 pełna łyżeczka kakao (prawdziwego kakao)

1 łyżka miodu

2 łyżki octu balsamicznego

szczypta świeżo zmielonego pieprzu

1 łyżeczka oliwy z oliwek

Wykonanie:

Zacznij od przygotowania dressingu: wszystkie składniki włóż do rondelka, zagotuj, od razu zdejmij z ognia i zmiksuj. Aby otrzymać sos aksamitny polecam dodatkowo przetrzeć przez sitko nylonowe bardzo gęste. Szpinak opłucz, usuń ogonki i jeśli ma duże liście posiekaj lub poszarp. Włóż do głębokiej salaterki. Mozzarellę poszarp i skrop śmietanką a następnie delikatnie ułóż na szpinaku. Całość oprósz solą i pieprzem. Orzechy posiekaj i podsmaż lekko na suchej patelni. Ostudź. W tym czasie pokrój truskawki, otocz je cukrem i dodaj do sałatki. Całość posyp orzechami i polej połową sosu. Resztę sosu podaj jako dressing do opieczonej w tosterze lub grillu bagietki.

Kaśka

2 myśli na temat “Truskawkowy zawrót głowy

  1. Przejrzałam te przepisy i chyba jeszcze nie doszłam do tego, żeby z truskawkami coś robić. Wystarczy mi zwykłe ich zajadanie :). Ale kusi mnie też przepis na ciasto, zastanawiam się czy jak truskawki puszczą sok, to nie zaleje ciasta.

    1. Mari, bez obawy – truskawki nie zaleją ciasta 🙂 I naprawdę robi się je „w dwie munuty” – gorąco polecam 🙂

Dodaj komentarz