Królem maja mianujemy szpinak! + przepisy na dwie pyszne sałatki

Nie dawniej jak ponad tydzień temu zakochałam się w świeżym szpinaku! To jest miłość od pierwszego smaku! Nie mogę przestać o nim myśleć.
Szpinak Spinacia L. to roslina z rodziny szarłowatych. Jest warzywem jednorocznym, uprawianym w trzech gatunkach jako szpinak warzywny Spinacia oleracea L. Pochodzi ze środkowo – zachodniej Azji. Szpinak (a konkretnie liście) mają właściwości lecznicze, przede wszystkim antynowotworowe i chronią przed miażdżycą. To zasługa przeciwutleniaczy: beta-karotenu, witaminy C oraz luteiny. Poza tym szpinak bogaty jest w kwas foliowy, potas, żelazo, magnez.  Zalecany jest także osobom zestresowanym, ponieważ ma wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego, znacznie obniża podatność na stres, wykazuje właściwości uspokajające. Zapobiega także bólom i zawrotom głowy.

W dzieciństwie nie jadałam szpinaku – w naszej Rodzinie nie był popularnym dodatkiem. Stereotypy i legendy dotyczące szpinaku również nie zachęcały do wypróbowania. Jednak przetworzony szpinak (mrożony, rozdrobniony, listki) używam od dawna – do przyrządzania zdrowych, zielonych smootie, do nadziewania piersi kurczaka, jako farsz do tarty czy pieczonych pierogów drożdżowych oraz jako bazę do sosu. Niedawno właśnie spróbowałam świeże listki szpinaku zaserwowane na urodzinach mojej Przyjaciółki Agaty w postaci sałatki. Od tamtego dnia robiłam już kilka razy tamtą sałatkę. A w piątek znów byłam u Agaty i znów była sałatka ze szpinaku – ale inna. dzisiaj podałam ją do obiadu – faszerowanych bazylią, fetą i pomidorami suszonymi piersi kurczaka z warzywami – wszystko ugotowane na parze w parowarze.

Dzisiaj chcę więc ogłosić, że odkryciem maja zostaje świeży szpinak w sałatkach. I z tej okazji podaję Wam 2 przepisy wynalezione przez Agatę i przetestowane.

PRZEPIS 1. SAŁATKA ZE SZPINAKU, FETY I SUSZONYCH POMIDORÓW Z BALSAMICZNYM SOSEM MIODOWYM

SKŁADNIKI:

Szpinak świeży – dowolna ilość

Suszone pomidory – dowolna ilość

0,5 opakowania sera typu Feta

1 garść suszonej żurawiny

1 garść ziaren słonecznika

1 łyżka miodu

1 łyżka oliwy z oliwek

1 łyżka octu balsamicznego

PRZYGOTOWANIE:

Ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni. Szpinak myjemy i osuszamy. Pomidory suszone kroimy w paseczki, ser feta kroimy w kostkę. Do dużej miski wkładamy szpinak, posypujemy słonecznikiem, żurawiną i dodajemy pomidory oraz fetę. W słoiczku mieszamy energicznie składniki sosu: miód, oliwę i ocet (ja używam słoiczka, który zakręcam i mocno potrząsam kilka sekund, aby się składniki połączyły). Całość polewamy sosem i delikatnie mieszamy.

sałatka 1

PRZEPIS 2. SAŁATKA ZE SZPINAKU, FETY, POMIDORA Z KURCZAKIEM I KOPERKOWYM LEKKIM SOSEM JOGURTOWYM

SKŁADNIKI:

Szpinak świeży – dowolna ilość

1 duży pomidor (z dużą ilością miąższu)

0,5 opakowania sera typu Feta

jogurt naturalny (mały)

koperek

Opcjonalnie: kurczak – filet (1 mały wystarczy na 2-3 porcje)

PRZYGOTOWANIE:

Jeśli dodajemy kurczaka, należy go umyć, oczyścić, pokroić w kostkę, przyprawić vegetą i usmażyć na patelni – a następnie ostudzić. Szpinak myjemy i osuszamy. Pomidor myjemy i kroimy w kostkę. Ser feta kroimy w kostkę. Koperek siekamy i łączymy z jogurtem. Do dużej miski wkładamy szpinak, kurczaka, pomidora i ser, a następnie polewamy sosem jogurtowym. Mieszamy i gotowe!

sałatka 2

Sałatki te mogą służyć jako dodatek do obiadu lub stanowić samodzielne danie. Doskonałe na letnie upały.

A teraz czyham na sałatkę ze szpinaku i truskawek. Może udostępnicie przepis?

Kaśka

6 myśli na temat “Królem maja mianujemy szpinak! + przepisy na dwie pyszne sałatki

  1. Bardzo fajne przepisy na salatki, ja co prawda szpinak lubie i nie mam problemu z surowym w salatkach, gorzej jest gdy mam jesc gotowany w jakims danie, wtedy preobraza sie w gluty, ktore strasznie mi nie smakuja;/ Ale ostatnio tez przelamuje te niechec – w zeszlym tygodniu zrobilam muszle faszerowane szpinakiem i ricotta i bardzo mi to smakowalo – polecam! 🙂

    1. WOW – mniam – chętnie spróbowałabym:) Dla mnie szpinak z racji braku smaku stwarza duże możliwości w aspekcie kuchni eksperymentalnej 🙂 doprawiam różnymi sposobami – najbardziej jednak lubię połączenie z serem pleśniowym i czosnkiem.
      W smootie natomiast nie wyobrażam sobie szpinaku bez imbiru – bardzo mi to połączenie pasuje.

  2. Kocham szpinak!! a na dzisiejszą kolację spróbuję Twojej sałatki nr 2 tylko w wersji wege – zobaczymy jak się wpasuje w nią kieliszek z Limoux :)) pozdrawiam!

  3. Aż zrobiłam się głodna od czytania samego przepisu!
    U mnie w domu szpinak również nie był popularny i nie ruszały mnie przedszkolne historie o jego rzekomym okropieństwie. Teraz najbardziej lubię podduszany ze śmietaną i czosnkiem do wszystkiego. Świeży również mi smakuje, choć już nie tak bardzo jak ten „kremowy”. Przepis wypróbuję! 🙂

    1. Mam nadzieję że będzie Ci smakowało. Ja nabylam dzisiaj truskawki więc pewnie w najbliższą niedzielę będzie nowy przepis.

Skomentuj Anna Anuluj pisanie odpowiedzi